Etnologija u Slavoniji

Osijek je grad koji ponosno ističe tradiciju i narode običaje koji su se održali do danas. Prilikom većih slavlja i obilježavanja značajnih datuma, redovito se oblači narodna nošnja i čuju se zvuci tamburica. Slavonske nošnje su poznate po bogatom vezu, a svaka od njih ima i posebnu priču koja se priča stoljećima. Neke su nošnje čak vezene zlatom, što je još jedna pučka umjetnost žena sa sela, koje marljivo čuvaju bogatstvo Slavonije.

Župna crkva Sv. Petra i Pavla

Građena je od 1894. godine do 1898. godine, prema nacrtima njemačkog i bečkog arhitekta, na inicijativu najpoznatijeg osječanina biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Zidana je u neogotičkom stilu, fasadnom opekom i to čak tri milijuna njih, sa visokim tornjem. Za vrijeme domovinskog rata nekoliko je puta izravno pogođena pa joj slijedi dugotrajna obnova.

Muzej Slavonije Osijek

Osnovan je 1877. godine kada je Franjo Sedlaković, darovao velik broj sačuvanih starina, novca i ostalih značajnih zbirki. Uslijedili su i ostali donatori koji su proširili muzej, a danas je on jedan od najstarijih i najznačajnijih muzeja u Hrvatskoj. U njemu se nalazi nekoliko odjela kao što je: arheološki, etnografski, numizmatički, povijesni i prirodoslovni, te niz radionica za restauraciju i ostale potrebe muzeja.

Kugin spomenik

Ovaj zavjetni spomenik, podigla je u 18. stoljeću udovica jednog osječkog generala koji je preminuo u epidemiji kuge u Osijeku 1728. godine. To je spomenik Presvetom Trojstvu sa svecima Sv. Sebastionom, Sv.Rokom, Sv. Rozalijom i Sv. Katarinom.